06-526 521 42 info@burovolt.nl


'DE KRACHT VAN FUCK-UPS' is nu ook te boeken via sprekersbureau Athenas! Voor meer informatie, beschikbaarheid en tarieven, klik hier


Over imperfectie gesproken: Goed mislukt


Ik had bij wijze van research een kaartje gekocht voor de Fuckup Night in Amsterdam. Voor jullie beeldvorming: de Fuck-up night is een wereldwijde beweging, die in 80 landen actief is. Ontstaan in Mexico waar een groep vrienden, ik denk met heel veel tequila, epic fails met elkaar deelden. Gewoon voor de lol en erachter kwamen dat dat én heel grappig was én zorgde voor een hechtere band en een vernieuwende inzichten. In 2012 deden ze dat voor de eerste keer met publiek erbij en nu zijn er in meer dan 250 steden dit soort bijeenkomsten.

Ik ging er heen om te kijken wie daaropaf kwamen, wat daar gebeurde, welke vibe er hing. Hoe serieus en hoe nuttig was zoiets nou eigenlijk? Het was in Hotel Arena, prachtige locatie. In de kapel. Een podium, een stuk of 150 stoelen, professioneel licht en geluid. De zaal zat ramvol, met vooral jonge gasten. Ik schat ze tussen de 25 en 35. Beetje hip, beetje alternatief, beetje corporate. Van Amsterdam incrowd hip naar studentikoos en terug via de Zuidas. En ik. Met mijn notitieboekje.

Er waren die avond 4 sprekers. Het waren leuke verhalen, veel gelach en applaus uit het publiek. Ze waren niet allemaal geboren sprekers. Maar dat was prima. Het was heerlijk oprecht, open en echt. En grappig. En toen. Toen was er nog een laatste plek, voor iemand uit het publiek die zijn fuck-up durfde te delen. Spontaan. Even leek het erop dat niemand het ging doen. De moderator vroeg het nog een keer. Ik dacht: ‘Dit is echt goud materiaal voor mijn lezing dus hup hup niet piepen de Smalen gewoon doen’. En ik stak mijn hand op….

En daar stond ik ineens. Op dat grote podium, met een microfoon in mijn hand. Met al die mensen in de zaal, inclusief fotografen, een videoman en pers in de vorm van Sophie Hilbrand mét cameraploeg. En ik dacht alleen maar: ‘Shit had ik me toch maar even omgekleed’.

Ik vertelde al die mensen over mijn fuck-up van de vorige dag. Want zo vers was ‘ie. Over de lezing die ik had gemaakt en waarvan al snel bleek dat ie helemaal niet bij me paste omdat ik het gewoon weg niet kon vertellen. Op de regiedag hè, dus de dag dat ie helemaal klaar zou moeten zijn en je gecoacht wordt in de performance. Ik had 20 pagina’s structuur, argumenten, voor- en nadelen, anekdotes. Wetenschappelijke onderbouwing en theoretische kaders. Concrete tips en adviezen. Helemaal perfect. Een lezing over imperfectie notabene. Die ik er dus niet uit kreeg. Waarbij de tranen rijkelijk vloeiden en ik me een behoorlijke doos voelde. Met lege handen naar huis ging en overnieuw moest beginnen. Zuur en teleurgesteld en flink wat euro’s lichter. Mislukt.

Applaus, een paar keer gelach, wat foto’s als bewijsmateriaal, een mooi verhaal en een gaaf boekje met de titel ‘Loser’ waren mijn beloning voor het delen van mijn mislukking. Ik heb het nog gered om enigszins charmant het podium af te lopen maar ben direct na afloop helemaal ingestort van de adrenaline. Ik heb op de wc gezeten totdat ik weer kon ademen en ben met gierende banden naar huis gereden.

En de volgende dag ben ik gaan schrijven aan de nieuwe lezing. Die nu klaar is. De try-outs zijn gedaan, de eerste echte boekingen een feit. En het kost me geen moeite meer om hem te vertellen.

Omdat ‘ie nu uit mijn tenen komt, en uit mijn hart. Licht, luchtig, relevant, sprankelend. En er wordt bij gelachen. Zo werkt het dus kennelijk. Zonder shit geen hit.

In mijn lezing PLEIDOOI VOOR IMPERFECTIE vertel ik je wat het bedrijven oplevert als ze imperfectie durven te omarmen en geef ik 3 tips waarmee je heel concreet direct aan de slag kunt. Praktisch, actueel én inspirerend.

Meer weten? www.pleidooivoorimperfectie.nl

Meer blogs van Natalia lezen?


Meer zien van Natalia en DE KRACHT VAN FUCK-UPS?

Op deze site vind je video's, foto's en referenties. Ook op social media kun je me volgen. Wil je meer weten of zien? Bel me!